Dystrybutor kawy, który codziennie zaparzy dla nas małą czarną – jak wybrać najlepsze urządzenie?

Codziennie rano, setki polaków i obcokrajowców walczy z trudami poranka w towarzystwie kubka lub filiżanki kawy. Jest to napój, który zna niemal każdy, aczkolwiek tak mało posiadamy o nim wiedzy. Dostęp do gorącego napoju z dystrybutora kawy, pozwoli nam uzyskać smaczny i aromatyczny napar, który dzięki swoim właściwościom pobudza nas do działania.

Czy istnieje szansa, aby wyłonić dystrybutor kawy, które okaże się idealnym rozwiązaniem w każdym wypadku? Z pewnością nie. Pod uwagę brane jest tutaj wiele elementów, jednak kierując się uzyskaniem najwyższego poziomu wygody, najlepiej postawić na ekspres automatyczny, którzy umożliwi nam zaparzenie najlepszej kawy w dość prosty sposób. Musimy mieć jednak na względzie, że wówczas będziemy mogli uzyskać jedynie espresso. Jeżeli zatem to nie jest nasz ulubiony rodzaj kawy, warto przemyśleć kwestię kupna przelewowego ekspresu. Zanim jeszcze podejmiemy decyzję, należy przeanalizować wszystkie najważniejsze aspekty doboru dystrybutora kawy do biura i domu.

Typ kawy – musi być to jej odpowiedni rodzaj!

Jeśli jesteśmy posiadaczami ciśnieniowego ekspresu, możemy wybrać między ziarnami, a kapsułkami. Dzięki ziarnom, staniemy się dość niezależni w kwestii wyboru producenta kawy. Kiedy dobrze poszukamy, powinno się nam udać odnaleźć nawet najlepszą kawę na świecie. Jest to też wyjście pozwalające na poczynienie sporych oszczędności, a szczególnie kiedy w danym biurze lub domu parzy się sporo kawy. Kiedy nie jesteśmy ekspertami w tym temacie, z pomocą przyjdzie nam chociażby ranking kawy ziarnistej.

W przypadku kapsułek także pojawiają się plusy, a to chociażby dość cicha praca urządzenia z uwagi na brak wbudowanego młynka. To opcja, która jest jednak opłacalna jedynie wtedy, kiedy ekspres będzie przez nas wykorzystywany bardzo rzadko. Pozwoli on nam zaparzyć mała czarną, ale jeśli gustujemy bardziej w mlecznych kawach, możemy postawić także na model, który posiada własny spieniacz do mleka.

Wartość ciśnienia w urządzeniu – o czym świadczy?

Ciśnieniem określamy po prostu siłę, którą napotyka podgrzana już woda, podczas przepływu przez zmielone ziarna kawy. Aby zaparzyć klasyczne espresso, wymaga się mniej więcej dziewięciu barów. Wielu producentów oznajmia, że ich urządzenia posiadają nawet piętnaście barów, jednak jest to jedynie ich maksymalna wartość. Kiedy mamy już upatrzony konkretny model ekspresu, pamiętajmy by ten posiadał nie mniej niż dziesięć barów.

Kawa z mlekiem – jakie mamy możliwości?

Dodatek mleka do kawy to bardzo popularne połączenie, a wydaje się, że większa liczba osób woli bardziej właśnie tę konfiguracje od klasycznej czarnej. W związku z tym kupując dystrybutor kawy do firmy, musimy wybrać taki, który posiada system spieniania mleka. Mamy tak naprawdę trzy opcje.

W wypadku pierwszej, mamy do czynienia z wystającą rurką, która wpuszcza do mleka parę pod ciśnieniem, jednocześnie podgrzewając i spieniając mleko. W drugiej, spotykamy się z bezpośrednim zaciągnięciem mleka do urządzenia, gdzie zostaje ono podgrzane i spienione. Opcja trzecia, to po prostu zewnętrzny spieniacz do mleka. Ten pozwoli nam uzyskać bardzo puszystą i mleczną piankę. Chociaż to urządzenie nieco zapomniane, wciąć rekomenduje się korzystanie z niego.