Na jakie aspekty zwrócić uwagę, aby stworzyć własny ranking kawy ziarnistej?
Kupując kawę podczas codziennych zakupów, zazwyczaj przyglądamy się jej gatunkowi i zastosowaniu, chociaż nie to jest jednak najważniejsze. Okazuje się, że szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na jakość! Z powodu braku wiedzy, najczęściej nie potrafimy obiektywnie ocenić, która kawa to ta najwyższej jakości, a której lepiej unikać. Co więcej, nie zdajemy sobie sprawy z tego, że wystarczy tylko obejrzeć same ziarna i przeczytać etykietę, aby ułatwić sobie to zadanie. Dzięki kilku cennym wskazówkom, nie powinniśmy mieć z tym większego problemu.
Masa informacji na etykietkach…
Czy wystarczy wybrać produkt, który wygrywa każdy ranking kawy ziarnistej? Niestety niekoniecznie. Okazuje się bowiem, że nawet kawa najwyższej jakości, która jest już niezdatna do spożycia, nie oczaruje nas wyglądem i zapachem, a co dopiero smakiem. Warto jednak zwrócić uwagę na datę jej wypalania. Dzięki temu, będziemy w stanie ocenić, czy jest to produkt świeży. Wielu producentów kaw, podaje nawet dwu letni okres przydatności swoich produktów. Należy pamiętać, że dobre kawy tylko przez trzy miesiące od wypalenia, mogą zachować swoje właściwości i walory .
Skąd pochodzą ziarna danej kawy
Sięgając po kawy najwyższej jakości, z pewnością otrzymamy od producenta sporo informacji, które dotyczą tego skąd pochodzą ziarna wybranej przez nas kawy. Nie da się ukryć, że powinna być to dla nas cenna wiedza. Najlepiej jeśli mamy okazję poznać zarówno jej gatunek, jak i sam kraj, z którego została przywieziona. Istnieje także sporo innych danych, takich jak np. region, wysokość upraw, metoda obróbki, bądź też profil smakowy. Warto zwrócić na to uwagę, w sytuacji wyboru kawy do biura, a nawet do własnego domu.
Ziarna kawy – kwestia ich wyglądu
Wiele można wyczytać z tego, jak wyglądają ziarna kawy. W odróżnieniu od tych gorszych, te najwyższej jakości powinny posiadać regularny kształt, ale także równomierne wypalenie – jednak tutaj istotny będzie też stopień wypalenia. Jeśli spotkamy się z niemal czarnymi ziarnami, oznacza to tylko tyle, że jest to próba ukrycia ich defektów. Jeśli chcemy dokonać wyboru najlepszej kawy do firmy, najlepiej nie sięgać po tego typu produkty.
W związku z tym, że zwracamy uwagę na to, jak wyglądają ziarna, nie wolno nam jednocześnie zapomnieć o ich zapachu. Najmocniejszy aromat to coś, co powinno nas przyciągać najbardziej. Kiedy tylko otworzymy opakowanie, powinien uwolnić się z niego niesamowicie silny aromat. Jeśli tak się jednak nie dzieje, nie mamy po prostu do czynienia z kawą najwyższej jakości.
To co najważniejsze, czyli sam smak i aromat!
Ostateczne rozstrzygnięcie tego, jakiej jakości jest dana kawy, należy pozostawić kwestii smaku oraz aromatu zaparzonego napoju. Kawy najwyższej jakości, będą po prostu posiadać bardzo bogaty smak. Najbardziej ceni się jednak to, kiedy ten rozwija się z czasem utrzymując specyficzny posmak w ustach. Płaski i ulotny smak to na pewno coś, czego byśmy nie chcieli. Pamiętajmy jednak, że zbyt intensywny smak, także nie jest niczym dobrym. Najlepiej, jeśli pomiędzy słodkością, kwasowością oraz goryczą będzie zachowany odpowiedni balans. Identycznie powinno być w kwestii aromatu. Musimy być jednak świadomi tego, że tylko niektórzy smakosze będą potrafić wyodrębnić w napoju aromaty marcepanu, suszonych owoców, czy też gorzkiej czekolady. Natomiast każdy z nas, bez problemu wykryje wszelkie jej defekty i niepożądane aromaty jak chociażby zwęglony, smolisty, a nawet i zapach papierosowy.