Czym charakteryzują się najlepsze kawy? Jak odróżnić je od tych, które nie są godne naszej uwagi?

Smak kawy to dla nas coś zupełnie oczywistego. Rozkoszujemy się nim niemal każdego poranka, jednak jesteśmy zaskoczeni lub rozczarowani, kiedy wybieramy inny produkt, a ten smakuje o wiele lepiej, lub też o wiele gorzej. Jakość kawy to kwestia najważniejsza. Jeśli nie jesteśmy ekspertami w tej dziedzinie, wyłonienie tej najlepszej może być nieco problematyczne, jednak spieszymy z kilkoma cennymi wskazówkami, jak tego dokonać?

Sporo przydatnych informacji, znajdziemy na etykietce

Czytanie etykietki na opakowaniach podczas zakupu kawy, to bardzo ważna czynność. Co istotne, kiedy upłynie termin przydatności produktu, nawet najlepsze kawy mogą już nie smakować tak jak na początku. Aby uniknąć rozczarowania, powinniśmy sprawdzać datę wypalenia. Zdarza się niestety, że niektóre kawy w markecie posiadają aż dwuletni termin przydatności. Tylko trzy miesiące od daty wypalenia, dobra kawa może już tracić swoje najważniejsze walory smakowe.

Dlaczego pochodzenie ziaren jest tak istotne?

Producenci kaw wysokojakościowych, zobowiązani są do udzielenia nam wielu informacji na temat towaru, który nam oferują. W związku z pochodzeniem ziaren, dobrze jeśli poznamy nie tylko gatunek kawy, ale także kraj i dokładny region, z którego przyjechały. Ważne są też bardziej szczegółowe dane, jak chociażby metody obróbki, wysokość upraw, czy też profil smakowy. Szczególnie, kiedy kupujemy kawę do biura, takie informacje powinny być dla nas istotne.

Ziarna i ich wygląd – jak wpływa to na ich jakość?

Co ciekawe, samo przyjrzenie się ziarnom może pozwolić nam na pewną ocenę jakości danej kawy. Otóż regularny kształt ziaren, a także ich równomierne wypalenie o odpowiedni stopniu to coś, co charakteryzuje te najlepsze kawy. Spotkamy często takie ziarna, które będą posiadały niemal czarny kolor, jednak znaczy to jedynie tyle, że producent w ten sposób mógł próbować zamaskować pewne mankamenty. Musimy mieć to na uwadze, a szczególnie wtedy, kiedy musimy wybrać kawę do firmy.

Nie mniej ważny jest też zapach kawy i jego aromatyczność. Wysoka jakość tkwi bowiem w silnym zapachu kawy, które powinien wypełnić całe pomieszczenie po otworzeniu opakowania. Jeżeli taka sytuacja nie ma miejsca, po prostu musimy być świadomi, że nie mamy do czynienia z dobrą kawą.

Zupełnie najważniejszy aspekt w kwestii oceny jakości kawy

Tak naprawdę wszystkie inne elementy, które zostały opisane powyżej można odsunąć na bok, jeśli dana kawa zachwyca nas swym smakiem i aromatem. W końcu to tego oczekujemy po kawie. Najbardziej ceni się takie kawy, których smak rozwija się nam w ustach etap po etapie, pozostawiając w nich specyficzny posmak. Niska jakość, przejawia się smakiem płytki i ulotnym, bądź też skrajnie intensywny oraz cierpkim.

Producenci starają się, aby kawa miała zbilansowany smak, natomiast przypadkowy amator kawy nie będzie w stanie wyodrębnić poszczególnych aromatów. Bez problemu jednak, uda się nam wyczuć niepożądany posmak spalenizny, a nawet papierosowy. Aby wyłonić te najlepsze, warto zaglądać do rankingu kawy ziarnistej.