Jak podawać kawę w gastronomii?
Kawa z ekspresu
Podawanie kawy z ekspresu pozwala zapewnić kawę dobrej jakości, odpowiednio paloną, a także możliwą do wygodnego podawania. Jednocześnie kawa do gastronomii może być podawana w różnych typach ekspresów. Obejmuje to między innymi takie ekspresy, jak między innymi:
– ekspres kolbowy,
– ekspres automatyczny,
– ekspres przelewowy.
Kolbowy model to urządzenia, które jest manualnie obsługiwane. Wymaga to, aby pracownik obsługujący takie urządzenie był odpowiednio przeszkolony.
Ekspresy automatyczne
Decydując się na ekspresy automatyczne można wybierać różne wersje. Postawić można między innymi na urządzenia z młynkiem. Takie urządzenia posiadają pojemniki na fusy oraz wody. Innym rozwiązaniem są urządzenia z kapsułkami. Oba rozwiązania mogą być praktyczne, a jednocześnie zapewnić wygodne użytkowanie.